Amiga Classix
"Tohtori AivoTurmio"

Amiga Classix

Amiga Classix on kokoelma Amigan demoja, pelejä ja pelien demoversioita. Osa peleistä toimii suoraan, osa täytyy purkaa levykkeille. Jotkut toimivat millä tahansa koneella, jotkut vaativat emulointia (itse käytin Kick1.3-ohjelmaa) ja jotkut vaativat aidon koneen toimiakseen. Kokeilemistani peleistä on suunnilleen 97 sadasta toiminut viimeistään emuloinnin kautta. "North & South" -peliä en tosin löytänyt ollenkaan, mutta voi kuitenkin olla, että se on joku toimimattomista peleistä.

Pelien taso vaihtelee, on sekä hyviä että huonoja. Tämä tietysti riippuu myös pelimausta, mutta hintaansa nähden lysti ei ole liian kallista, etenkin kun CD:ltä löytyy demoversioita myös uudemmista peleistä. Mukavia yllätyksiä ovat CD:llä olleet vanhat megademot, joista löytyi mm. "State of the Art" -demo. Harmi ettei kuitenkaan jatkoa "9 Fingers" ainakaan omalla nimellään löytynyt. Toinen mukava yllätys on demoversioiden puolella "Amiga Promo" -demo, jolla on ilmeisesti joskus mainostettu Amigaa esim. liikkeissä. Demo on ikänsä vuoksi sekä mielenkiintoinen että hieman hupaisa. Vai miltä kuulostaa, kun Amigan digitoituja kuvia mainostetaan ammattilaisvideotyöskentelyynkin sopivaksi, ja sitten näytetään suunnilleen 16-värinen digitoitu kuva, jonka tasokin on aika heikko.

Ihmetyttää kuitenkin, miksi kokonaisia pelejä on niin vähän. Luulisi, että pelitalot ja pelintekijät antaisivat ilomielin muutaman vuoden takaisia pelejään tällaiseen kokoelmaan mukaan, olisihan se hyvää mainosta heille. Osittain tilanne selittyy sillä, ettei oikeuksien omistajaa ole enää olemassa, koska esimerkiksi Cinemawaren pelit olisivat olleet pahuksen hyviä tällaiseen kokoelmaan, mutta kun Cinemawarea ei ole enää käsittääkseni olemassa, niin mistä sitä silloin oikeuksia julkaisuun hankkii.

CD:n takakannessa luvataan levyllä olevan pelejä, demoversioita ja megademoja yhteensä 400, mutta en ihmettelisi vaikka niitä olisi enemmänkin. Kun pelien demoversioita katselin, ne olivat yleensä Amiga-lehtien mukana tulleita levykkeitä, jolloin samalla levyllä demoversion kanssa voi olla myös pari freeware- tai shareware-peliä. Kokonaisissa peleissä ainakin Blaster ja Boondar oli otettu Amiga-lehdistä, joten samalla levykkeellä oli myös PD/SW pelejä. Alla kuitenkin kaikki CD:ltä löytyvä listattuna.

Kokonaiset pelit:

Amegas:Muistaakseni Space Invaders -klooni, PD:tä, saat siis vaikka Aminetistä.
Army Moves:Vanha klassikko, mennään armeijan jeepillä, hypitään kuoppien yli ja ammutaan sekä helikoptereita että muita jeepejä Yankie Doodlen soidessa taustalla. Myöhemmissä kentissä pääsee lentämään helikopterilla ja hävittäjällä.
Better Dead Than Alien:Ihan menettelevä ammuskelupeli. Ammutaan alhaalla olevalla aluksella kaikkea ylhäällä liikkuvaa.
Blaster:Joskus aikoinaan The One -lehdessä ollut kelvollinen ja nopeatempoinen räiskintäpeli, jossa on alus alhaalla ja vihollisia tulee ylhäältä alaspäin eri tavoin.
Boondar:The One -lehdessä ollut Re-Bounder-pelistä tehty teknisesti hyvä mutta muuten huono versio.
Boston Bomb Club:Älypeli, jossa yritetään ohjata eteenpäin liikkuvat pommit oikeaan paikkaan "vipuja" vääntelemällä.
Builderland:Mielenkiintoinen älypeliviritelmä, riippuu täysin henkilöstä, pitääkö tästä vai ei, sillä vanhuudesta peli ei varsinaisesti kärsi.
Charlie ECS / Charlie AGA:Hypi-pompi-peli, aika huono sellainen.
Crystalhammer:Arkanoid-klooni, pelaajasta kiinni pitääkö.
Defender of the Carrot:Freeware-peli, todella huono.
DNA:Muistaakseni Vulcan Softwaren strategia/älypeli.
Elite:Tuskin esittelyjä kaipaa, mutta lyhyesti sanottuna avaruuskauppaa. Edelleen todella hyvä, vaikea sanoa innostuuko kukaan Eliteä ennen näkemätön kuitenkaan.
Goldrunner:Vanha avaruusalusräiskintäpeli, jossa hyvät grafiikat ja hieman omaperäisyyttäkin, pilattu kuitenkin huonolla toteutuksella.
Lex (PC only):Ilmeisesti ainoastaan PC:n Amiga-emulaattorille tarkoitettu.
Marbleous:Hyvä älypeli, ohjataan kuulaa asettamalla kentälle merkkejä ja yritetään kerätä määrättyjä esineitä loppuun pääsemiseksi.
Megapheonix:En saanut toimimaan, vaatii ehkä aidon ECS-koneen tai jotain.
Mercenary:Varsin mielenkiintoisen oloinen 3D-peli, joka on toteutettu viivagrafiikoilla. Ilmeisesti joskus ollut isokin hitti, enkä ihmettele.
Nemeses:Nemeses Inevitable Retribution, peli joka viihdyttää yhden päivän kaksinpelinä ja toisen päivän yksinpelinä, kun sen menee läpi.
Norris:Jonkin sortin luultavasti freeware hypi-pompi-peli, ainakin alku oli niin tylsän oloinen, etten jaksanut pidemmälle sitten pelatakaan.
Panza Kickboxing:Edelleen todella hyvä budopeli. Peli ei ole mikään vauhdikas, mutta liikeet ovat aitoja, ja ukkoa voi vielä erikseen parantaa hyppimällä narua, nostamalla painoja ja potkimalla jonkin sortin pehmusteita.
Pphammer:Toiminta-puzzle-peli, jossa mennään lippispäisellä ukolla ja pyritään pääsemään exitiin mm. poraamalla palikoita. Edelleen viihtyisä.
SEUCK:Shoot Em Up Construction Kit. Tee itse ammuskelupelejä, joskus on myös Boulder Dash -klooni tehty tällä ohjelmalla.
Sidewinder:Hieno, hidastempoinen ja näin ollen tylsä räiskintäpeli. Kokeilemisen arvoinen kuitenkin.
Starblade:Todella mielenkiintoiselta vaikuttava seikkailupeli - kun olisi vielä seurannut ohjekirja mukana. Pelissä mennään äijällä, jonka ilmeisesti pitää käydä muutamassa avaruuden kolkassa. Se mikä pelin tekee mielenkiintoiseksi on liikkumistyyli. Avaruusaluksessa ollaan sekä sillä perinteisellä ohjaamossa ainoastaan tyylillä, mutta lisäksi avaruusaluksessa voi kävellä ympäriinsä. Joku saisi tehdä samalla tyylillä uuden pelin. Pelissä on myös todella hieno avaruustaisteluosuus, joka on hieman Wing Commander -tyylinen. Ei uskoisi, miten hienoa saa aikaan huijaamalla pelaaja uskomaan 3D:hen.
Take'Em Out:Hiirellä liikuteltavalla tähtäimellä ammutaan rosvoja ja maalitauluja. Aseita on neljää erilaista, pistooli, konekivääri, kranaatti ja sinko. Edelleen ihan viihdyttävä.
Targhan:Varsin hieno ja jonkin verran kiinnostava barbaaripeli. Peli tosin on ranskankielinen, mutta kielitaito tuskin tulee pelin läpipeluun esteeksi, sillä tähän asti on ainakin pitänyt mennä aina sinne minne pääsee, ottaa kaikki minkä saa ja tappaa jokainen vastaantulija.
Technocop:En saanut peliä toimimaan, saattaa vaatia perus-A500:n, mutta muistaakseni peli oli ainakin silloin aikoinaan vuonna 1988 hiton hyvä ja verinen peli. Jos oikein muistan, MikroBitti antoi täyden kympin grafiikasta ja äänistä, mutta loppuarvosanaksi kuitenkin 9. Asteikko oli silloin vielä 1 - 10. Pelissä on kaksi eri osuutta. Ensiksi ajetaan autolla Lotus Esprit Turbo Challenge -tyylisesti rikollisen luo, sitten mennään rakennukseen sisään ja etsitään päärikolliset ja sivussa ammutaan iso kasa sekä rikollisia että viattomia, joiden kädet jäävät vielä vähäksi aikaa heilumaan verikasaan.
Testament AGA:Hieman Wolfenstein 3D:tä muistuttava esitys, ihan viihdyttävä.
Vietnam:Vanha, nyt jo huono tähtäinammuskelupeli, muistan kyllä tämän joskus olleen todella hyvä, mutta ikä on kuluttanut tämänkin pelin.

Lisäksi myös 1200 Degrader, Coinmania, Fruit Salad, Fruit Salad Final, Full House Poker, Galactic, Project Buzbar, Sharky, Turnit ja X-System.

Pelidemot:

1000 Game Cheats eli tuhat pelihuijausta.

A-C
Addams Family, Alfred Chicken, Alien Breed 2, Aladdin, Flight of the Amazon Queen, Apidya, Apocalypse, Armalyte, ArmourGeddon 2, Atomino, Atr, Barbarian 2, BeastBusters, BeastMaster, Behind the Iron Gate, Beneath the Steel Sky, Benifactor, BigRun, Blitz Bombers, Blues Brothers, Body Blows, Bograts, Breathless, Bubba'n'Stix, Bubble & Squeek, Bump'n'Burn, Cadaver, Caesar, Cannon Fodder 2, Captive, Champions of Raj, Chaos Engine 1 & 2, ChaseHQ 2, Chuck Rock 2, Cisco Heat, Cool Spot, Crash Test Dummies, Crazy Cars 3, Crystal Dragon, Cyber Punks, D-Generation, Dan Dare 3

D-F
Darkseed, DeepCore, DeluxePaint 5, Desert Strike, Detroit, Disposable Hero, Dong, Dragons Breath, Dragons Lair 1 & 2, DragonStone, DreamWeb, Elvira, Epic, Exile, F17 Challenge, Fears, Fiendish Freddy, First Samurai, Flashback, Flipit & Magnose, Football Glory, Frontier: Elite II, Full Contact, Fury of the Furries, Fuzzball

Darkseed-demossa on outoa, että vaikka koko versio on HiRes-tilassa, niin demoversio on tehty LoRes-tilaan, joten demoversio näyttää aivan hirveältä. Vaikkei pelidemoja muuten katsoisikaan, niin kannattaa Dragons Lair 1 & 2 katsoa, sillä ne ovat varsin hienoja, ja Dragons Lair 2 (Space Ace) -demossa yli puolen megan muistilla saa ylimääräisiä demopätkiä. :)

G-O
Gamedemos 1-9, Globdule, Gloom & Deluxe, Gobliiins, Gods, Gulp!, Guy Spy, Hammerfist, Heimdall 2, Hero Quest 2, HillSideLido, Hired Guns, Hustler, Impossible Mission 2025, Int-SportsChallenge, Ishar 2 & 3, Jack the Ripper, Jaguar Racing, Jump Jet, Jungle Strike, K240, Kid Chaos, Killing Game Show, Kingpin, Kings Quest 6, Knightmare, Kots, Lamborghini, Leander, Legend 1 & 2, Lemmings 2, Lion King, Lost Vikings, Lotus III, Mega-Lo-Mania, Metal Mutants, Minskies, Moonshine Racers, Maortal Tennis, Myth, Nebulus 2, Nemac IV, The New Zealand Story, Nigel Mansell, Nippon Safes Inc., Obsession, Odyssey, Overdrive

P-S
Pacific Islands, Pang, Parasol Stars, Pinball Dreams, Pinball Illusions, Pipemania, Player Manager 2, Prehistorik, Premiere, Premier Manager 3, Project X, Pro Tennis Tour 2, Puggles, Puggsy, Risky Woods, Robocop 3, Rod-Land, Rolling Ronny, Ruff'n'Tumble, Sensible Golf, Sensible Train Spotter, Simon the Sorcerer, Sink or Swim, Slam Tilt, Slip Stream, Soccer Kid, Space Hulk, Speris Legacy, Stardust, Storm Master, Super Frog, Super League Manager, Super Obliterator, Super Skidmarks, Super Stardust, Super Street Fighter 2, Sword, Sword of Honour, Syndicate

T-Z
Tactical Manager, The Clue, Theme Park, The Patrician, The Power, The Simpsons, Thunderbirds, Thunderhawk, Time Keepers, Tiny Troops, Titus the Fox, Top Banana, Tornado, Total Carnage, Trapped III, Troddles, Turrican 2 & 3, Ultimate Ride, Ultimate Soccer Manager, Universal Monsters, Universe, Valhalla, Virocop, Virtual Karting, Walker, Wonderdog, World Golf, Worms & Directors Cut, X-Out, Xenon 2, Yo! Joe, Yolanda, Zeewolf, Zool

Megademos eli tavallisia demoja:

3DDemoIIIntro, Alldemos, Amiga Juggler, Anarchy Demos, AudioX, Awsome Moduler, Beatvise, Boundless Void, CB-Megademo II, Celebration, Crash, Crass Dane, Danish Knowhow, Defiance Demos, Deformations, Deja Vu, Desert Dreams 1 & 2, Digital Innovation, Divmoduler, Enigma, Eurochart 6-7, 8, 15-22, Flower Power, Gladiator Music, Global Trash, Golddisk His Masters Noise 1 & 2, Hum-Megademo, Ian&Mic, In The Kitchen, Irak Demo, It-Demo, Ivory, Jugglers, Just4fun, Leftovers, Llamatron, Megademo I - V, Memorial Songs 1 & 2, Multica, Multimegamix, Museum, Newtek, No Limits, Phenomena, Point Blank, PrismRay of Hope II, RedSector, Seven Seas 2, Spasmolytic, Spring Melodies, State of the Art, Synthetic Power, Techtech, Third Dimension, Total Destruction, Trashcan, Vector Demos 01 - 17, Wayfarer, Wild Copper, Zenith Demos

Irak-demo on katsomisen arvoinen vanha demo siltä ajalta, kun pelättiin Saddamin käyttävän kemiallisia aseita. Bush ja Saddam tappelevat, kertaalleen hauska. State of the Art on edelleen todella hieno, myös viisisatasella toimiva demo Space Ballseilta.

Amiga Classix

Julkaisija:Islona Entertainment / Epic Marketing Ltd.
www.epicmarketing.ltd.net
islona@dialin.net
Edustaja:Gentle Eye Ky, puh. (03) 363 0048
www.ge.vip.fi / ge@vip.fi
Hinta:160 mk (3/99)